12 Ianuarie – Meditația zilei

Matei 4:19 El le-a zis: „Veniţi după Mine, şi vă voi face pescari de oameni.”

E lucru mare să ai un mentor în viață, în general, sau măcar pentru meseria sau preocuparea care-ți pasionează viața. Mentorizarea nu-i descoperită ieri-alaltăieri ci este ceva ce s-a practicat de veacuri. Moise l-a mentorizat (ucenicizat e un alt cuvânt care se poate folosi) pe Iosua și l-a pregătit pe Iosua pentru ziua în care Moise nu va mai fi. Ilie l-a pregătit pe Elisei ca să fie profet în locul său. Pavel i-a pregătit pe Timotei și pe Tit (și pe alții).

Isus a venit să aducă pe pământ Împărăția lui Dumnezeu. Pentru venirea acesteia El a predicat și a trăit o viață model. El a spus să învățăm de la El. Apoi Isus a venit să moară și să învieze, ca să facă posibila intrarea oamenilor în Împărăție; venirea lui Isus va culmina cu „a doua Sa venire” când El va eradica răul din lume, va crea ceruri noi și un pământ nou în care va locui neprihănirea și va învia pe cei ce au crezut în El ca să devină locuitorii acestei Împărății.

De asemenea, Isus a venit să-și aleagă ucenici, adică oameni care să învețe de la El cum să trăiescă și apoi cum să spună și altora despre viața lui Isus, moartea și revenirea Sa și astfel să devină „asociații” lui Isus în aducerea altor oamnei la Isus și implicit la Împărăția Sa. Ucenicii urmau să învețe cum se face „evanghelizarea” lumii. Evanghelie însemnând „veste bună”, vestea despre Împărăția lui Dumnezeu, despre moartea și învierea lui Isus și acceptarea celui ce crede în lucrarea lui Isus constituie „vestea bună”. Ucenicii urmau să fie împuterniciți de către Isus prin venirea Duhului Sfânt în viața lor (Fapte 2) și apoi să plece să ducă Evanghelia.

Versetul zilei arată felul în care Isus a transmis chemarea Sa la ucenicie unor pescari. Eu cunosc câțiva pescari care-s foarte pasionați de acest hobby. Și am văzut de asemenea pescari prinzându-și peștii, povestind cum l-au prins, făcându-și poze cu peștii, etc. Cum ai putea mai bine transmite unui pasionat de pescuire că vrei să-i transformi viața? Că vrei să faci din el ceva radical, dar ca chemarea făcută lui să-l facă interesat?

Poți merge la un mecanic auto și să-i zici, vino după mine și te voi face mecanic de motoare Rolls Royce!”. Unul agricultor, „vino după mine și o să te învăț cum să obții două-trei recolte pe an!” Etc. Acum, aceste asemănări nu redau real ceea ce propunea Isus celor pe care îi chemau.

Pescari de oameni sunt mulți… Fiecare religie încearcă să convertească la credințele ei tot felul de oameni prin mesageri care… pescuiesc oameni! Atunci, ceea ce propunea Isus ucenicilor Săi era ca să-i facă astfel de mesageri care aduc un mesaj de convertire pentru a încerca să propage noua credință adusă de El? Și da și nu.

Da, pentru că există asemănare între ce face trimisul Martorilor lui Iehova (de exemplu) cu un creștin. Ambii „mesageri” transmit unei alte persoane elementele credinței lor încercând să convingă pe celălalt despre adevărul religiei. Pe de altă parte, Isus propune mult mai mult ucenicilor Săi. Ce anume?

O viață transformată. De la „predica de pe munte” până la discursul din camera de sus (unde El învață despre iubirea aproapelui după modelul lui Isus) Domnul vorbește mereu despre necesitatea unei vieți noi. Nu doar aderarea teoretică la niște învățături ci recunoașterea că viața de până la întâlnirea cu Isus este pierdută în păcat. Credința în Isus aduce cu sine mântuirea, care nu este numai o aderare la niște învățături ci o moarte împreună cu Isus și o învierea împreună cu El la o viață nouă. La nașterea din nou Domnul Isus vine (prin Duhul Sfânt) să locuiască în viața credinciosului. Pavel spune că „acum trăiesc, dar nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine” (Galateni 2:20). Astfel chiar viața credinciosului devine… mesajul! Voi sunteți lumina lumii… voi sunteți sarea pământului” a spus Isus. Neprihănirea voastră (viața trăită) trebuie să depășescă pe cea a fariseilor (fățarnică, care cerea un fel de nu face ce face popa, fă ceea ce spune popa).

O lucrare împreună cu Domnul Isus. O invitație la a lucra cu Fiul lui Dumnezeu. Pavel spune că noi suntem „lucrători împreună cu Dumnezeu”. Aceasta obligă atât față de Dumnezeu cât și față de obiectul muncii, adică oamenii. Dacă Dumnezeu este dragoste, atunci noi nu putem pescui fără să iubim cu dragostea lui Dumnezeu. Ea trebuie să străbată mesajul nostru. Harul lui Dumnezeu trebuie să ungă mereu buzele mesagerului. Mila și îndurarea trebuie să fie mereu prezente.

O urmare continuă a lui Isus. Umblarea cu Isus nu este doar pentru durata „uceniciei”. Ucenicul lui Isus nu va înceta ucenicia niciosată. Isus cel nemărginit va avea pururea ceva de transmis ucenicului finit. Noi nu devenim niciodată „independenți„ de Domnul. Munca pentru Domnul nu este ca un manual pe care-l înveți și apoi mergi și-ți deschizi un birou personal de unde muncești. Domnul te va conduce mereu în lucrare. Pe Pavel Domnul l-a oprit să se ducă undeva și l-a trimis altundeva. Lui Filip Domnul i-a spus să fugă după un car ce transporta un om care avea nevoie de evanghelist. Aceasta este urmarea lui Isus.

Când cheamă după El, Isus cheamă la ceva supranatural. Oricine poate duce un messaj oarecare cu puterea naturală. Oferta vieții veșnice becesită puteri supranaturale.

La aceasta ne-a chemat Isus și pe noi.

Copyright © 2015 PERSPECTIVE CRESTINE. All Rights Reserved.