23 Martie – Meditația zilei

Psalmi 45:2 Tu eşti cel mai frumos dintre oameni…

Telefonul sună scurt. George ridică repede receptorul şi răspunse „alo!” Am înţeles de la primele cuvinte că vorbea cu Angela. „Angela, frumoasa mea prinţesă mi-a purtat de grijă şi am scăpat cu bine de răceala de săptămâna trecută! zise George.

„Frumoasa lui prinţesă”? George se referea desigur la soţia sa, Agnes. Agnes suferea ea de gripă acum, şi era în pat. Am văzut-o în treacăt pe Agnes, când s-a ridicat să meargă la baie: ochii roşii, cu cearcăne mari sub ei, faţa palidă, nasul roşu de atâta şters, părul nearanjat şi stându-i în cap ca miriştea rămasă după trecerea secerătorilor prin arie. Agnes, ca şi George, nu mai era tânără. Amândoi cred că era trecuţi cu bine de 60 de ani. Şi amândoi au pus pe ei, odată cu vârsta, kilograme în plus. Acum, eu nu pot pretinde că aş avea gusturi într-ale frumuseţii, dar Agnes nu a fost niciodată o femeie frumoasă! Chiar m-am întrebat adesea ce-o fi găsit George la ea… Era gospodină bună şi harnică şi îşi crecuse bine copiii, dar frumoasă Agnes nu era.

George continua să vorbească la telefon cu Angela, şi ascultând conversaţia, am înţeles care era percepţia lui George despre „frumos”:

„M-a acoperit mereu în pat”, „mi-a făcut de câteva ori pe zi ceai fierbinte”, „mi-a adus medicamentele la timp”, „mi-a făcut frecţie”, „m-a încurajat”, „s-a rugat pentru mine”, „m-a mângăiat pe faţă”. Am înţeles şi mi-a fost ruşine că pentru o clipă, am judecat frumuseţea lui Agnes după cum arăta ea. George văzuse probabil de mulţi ani o frumuseţe care poartă de grijă, care iubeşte când eşti bolnav şi neputincios, care te mângăie şi încurajează. O frumuseţe invizibilă pentru ochiul liber dar care se revelează la vreme de nevoie. O frumuseţe practică, care o cunoşti doar dacă trăieşti cu ea mereu şi o descoperi puţin câte puţin, zi de zi.

Cum putea exclama psalmistul despre Domnul (deoarece El este subiectul acestui psalm, după cum reiese mai târziu în versetul 6) că este „frumos” când nimeni nu L-a văzut vreodată pe Dumnezeu?

Acum noi ştim din Sfintele Scripturi că unii au avut vedenii sau revelaţii despre Dumnezeu. Dar ei nu L-au văzut pe Dumnezeu ci au văzut ci o reprezentare a lui Dumnezeu: un îmbătrânit de zile, o persoană cu înfăţişarea unor pietre preţioase (iaspis şi sardiu spunea Ioan în Apocalipsa 4), un chip de om (Ezechiel 1). Pavel scrie despre Dumnezeu: 1 Timotei 6:15-16…. fericitul şi singurul Stăpânitor, Împăratul împăraţilor şi Domnul domnilor, singurul care are nemurirea, care locuieşte într-o lumină, de care nu poţi să te apropii pe care nici un om nu L-a văzut, nici nu-L poate vedea, şi care are cinstea şi puterea veşnică. Pentru ca să-L vedem pe Dumnezeu, va trebui să aşteptăm o clipă numită „atunci” de Ioan: 1 Ioan 3:2 Prea iubiţilor, acum suntem copii ai lui Dumnezeu. Şi ce vom fi, nu s-a arătat încă. Dar ştim că atunci când se va arăta El, vom fi ca El; pentru că Îl vom vedea aşa cum este.

Cum este Dumnezeu frumos? Apropo, eu nu am nici o îndoială că Domnul ESTE frumos, dincolo de orice posibilitate de descriere în termeni omeneşti. Dar NIMENI nu L-a văzut şi dacă l-ar fi văzut, nu ne-ar fi putut comunica frumuseţea lui Dumnezeu! Rămâne să ne delectăm descoperind frumuseţea lui Dumnezeu o veşnicie întreagă.

Domnul este „frumos” prin ceea ce face. Prin iubirea Sa manifestată zilnic faţă de noi, când ne ascultă rugăciunile, ne fereşte de primejdii, este cu noi în suferinţele inerente unei lumi căzută în păcat, este bun cu noi sprijinindu-ne şi încurajându-ne. Ne poartă de grijă astfel încât tot psalmistul exclamă: Psalmi 37:25 Am fost tânăr, şi am îmbătrânit, dar n-am văzut pe cel neprihănit părăsit, nici pe urmaşii lui cerşindu-şi pâinea.

Acum, nu ştiu cum areţi tu, nici nu mă interesează, nici nu contează! Du-te şi caută pe cineva astăzi şi fii frumos/frumoasă pentru persoana respectivă, cu o frumuseţe ca cea a lui Agnes din povestirea de mai sus, o frumuseţe ca a lui Dumnezeu! Du-te şi fă un bine cuiva! Încurajează pe cineva! Mângăie! Dă cuiva o bucată de pâine! Bate pe cineva pe umăr în semn de apreciere! Ca să facem acestea nu trebuie să arătăm într-un fel anume, nu-i aşa? Şi putem primi calificativul de „frumos” şi pentru un gest, nu-i aşa? Cum spunea Domnul Isus despre femeia care şi-a spart vasul de parfum pentru a-i unge Domnului trupul: Marcu 14:6 Dar Isus le-a zis: „Lăsaţi-o în pace; de ce-i faceţi supărare? Ea a făcut un lucru frumos faţă de Mine.

Copyright © 2015 PERSPECTIVE CRESTINE. All Rights Reserved.