18 Mai – Meditația zilei

1 Corinteni 6:19-20 Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt, care locuieşte în voi, şi pe care L-aţi primit de la Dumnezeu? Şi că voi nu sunteţi ai voştri? Căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Proslăviţi, deci, pe Dumnezeu în trupul şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.

Este clar că ce vom fi nu s-a arătat încă (1 Ioan 3:2) și că după ce L-am primit pe Domnul pe măsură ce trăim cu El și pentru El dorim tot mai mult să ajungem la starea care încă nu s-a arătat… dar despre care ni se spune că vom fi ca El, ca Isus! Cred că atât este suficient pentru orice credincios, să știe că va fi ca Isus. El ia chip în noi în fiecare zi a umblării noastre cu Isus și într-o zi îl vom vedea și ne vom asemăna așa cum se aseamănă după mulți ani de conviețuire doi soți care se iubesc.

Dar până în ziua aceea noi nu avem altă existență decât aceea legată de trupurile noastre. Conștiința de sine este legată de vasul de materie în care trăim. Nu știm ce înseamnă a trăi în afară de trup sau dacă o asemenea existență este posibilă pentru o ființă umană. Spun asta ținând cont de faptul că și atunci când îl vom vedea pe Domnul față în față și vom fi ca El o vom face tot în trupuri, dar atunci trupuri înviate și glorioase. Și de asemenea recunoaștem că există o stare de tranziție între starea acestui trup și a celui glorificat, stare despre care ne vorbesc ilustrații de-ale lui Isus precum aceea cu săracul Lazăr și bogatul ajunși în viața de după moarte (Luca 16), dar și acea stare există numai pentru că mai înainte a existat o viață în trup.

Dacă deci trupurile noastre contează atât de mult, nu ar trebui atunci să le prețuim și să le îngrijim mai bine? Nu ar trebui să le ferim de orice este nociv (fumat, alcool, droguri, etc.) și de orice este exagerat (de la abuzul de mâncare până la abuzul de exercițiu fizic)? Mai ales că creștinului Pavel îi spune că de la nașterea sa din nou Duhul Sfânt s-a mutat în trupul lui și a venit cu pretenția nu numai de a locui în această casă pământească ci chiar de a prelua controlul acesteia, de a-și transforma casa trupească în proprietatea sa.

Pavel nu poate fi mai emfatic decât este: „nu sunteți ai voștri, ați fost cumpărați”. Adică, să mă corectez în cele spuse mai sus: Duhul Sfânt nu vrea a venit ca un chiriaș în noi ci ca proprietare de la bun început. A venit ca să facă renovare în noua sa casă. Care-s implicațiile acestui fapt?

Pavel se referă în contextul versetelor de astăzi la mâncăruri și la sex. Adică ce mâncăm (și prin asociere, cât mâncăm) și cu cine ne culcăm. Și cu privire la acestea (și la multe altele ce le facem în trup) ni se spune să slăvim pe Dumnezeu în trupurile noastre. Să folosim această curte a Templului (cred că Pavel face aici referire la cele 3 compartimente ale cortului întâlnirii, și anume la curte, locul sfânt și locul preasfânt, acest compartiment din urmă fiind domiciliul lui Dumnezeu sau al Duhului Sfânt în cazul nostru și compartiment care se identifică cu duhul omului sau în alți termeni folosiți cu „inima” noastră).

Mâncărurile și sexul stau ca simboluri (dar și realități) pentru orice activitate sau dorință trupească care tinde să pună stăpânire pe noi. Biblia le numește pofte sau patimi. Vicii. Înclinații. Atracții. Acestea sunt foarte puternice. Mâncarea stă în context pentru orice nevoie de continuare a existenței iar sexul pentru orice plăcere și susținere a rasei. Pavel spune că acestea pot și trebuie a fi folosite pentru slava lui Dumnezeu.

Eu cred că mulți dintre creștini nu ajung la a trăi deplin și din cauza neglijării trăirii cu grijă și disciplină în trupurile lor; ori acum este cazul ca să reparăm aceste lacune, mai ales că știm adevărul despre trupurile noastre. Da, într-o zi ele vor fi mâncate de viermi. Dar până atunci în ele locuiește Duhul Sfânt, în ele slujim Domnului, în ele contribuim la extinderea Împărăției lui Dumnezeu și în ele ne ducem la capăt sfințirea la care am fost chemați.

Copyright © 2015 PERSPECTIVE CRESTINE. All Rights Reserved.