O biserica din Australia pierde statutul de organizație caritabilă

Biserica Catch the Fire din Melbourne, Australia a pierdut statutul de organizație de caritate pe care-l au de obicei bisericile. Ele sunt organizații care nu funcționează pentru obținerea unui profit dar pentru a menține acest statut sunt unele lucruri pe care păstorii lor sau organismele lor de conducere nu au voie să le promoveze sau să le solicite.

Statutul de organizație de caritate e important. Organizația poate fi sprijinită financiar și poate elibera celor ce o susține chitanțe pentru reducerea impozitelor percepute de la aceste persoane de către fisc. Poate cumpăra aproape orice (de la materiale de construcție la electronice și aparatură tehnică) fără a plăti taxe. Există și alte avantaje pentru care o biserică merită să-și mențină statutul caritabil.

Biserica australiană a colectat fonduri pentru un partid politic din țara lor și acest lucru e interzis. Este de asemenea interzis ca biserica să sprijine deschis un anume partid sau candidat, e interzis ca păstorul, de exemplu, să spună membrilor bisericii cu/pentru cine să voteze.

Ca și SUA, Australia are legi care garantează libertatea de exprimare. Ca persoană, indiferent de ce meserie are cineva sau funcție (vorbind de păstori), ai voie să exprimi verbal opiniile și preferințele politice sau de altă natură. Dar folosirea amvonului sau a aparatului administrativ pus la dispoziție de o biserică (în cazul acestei organizații de caritate) pentru a avantaja un anume partid sau candidat politic e interzis.

Catch the Fire protestează și susține că a împiedica o biserică să fie implicată în politică e discriminare. Aceasta este însă o altă bătălie pentru alte zile, deoarece consensul și legile curente care guvernează organizațiile caritabile au impus legi la care biserica a subscris când s-a înregistrat ca entitate legală.

Bisericile românești din SUA au „noroc” că deși ele primesc candidați politici din România care vin să curteze diaspora a cărei voturi le doresc, sau chiar și organizează secții de votare pe lângă ele, nu-s luate în colimator de către Internal Revenue (fiscul american), acțiunile lor fiind necunoascute acestuia. E bine totuși să se știe și să se respecte legile pentru a nu fi luat nimeni prin surprindere.

Persoana propusă de Trump ca și secretar al trezoreriei, domnul Steven Mnuchin s-a plâns că fiscul american are cu circa 30% mai puțin angajați decât ar avea nevoie. Dacă IRS va avea personalul necesar este de așteptat că va deveni și mai tenace în colectarea taxelor și în aplicarea legilor. IRS este departamentul care administrează statutul de caritate aunei biserici.

Warning:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.