Trump și creștinii

Știm care Trump, dar care creștini? Nu orice fel de creștini ci creștinii albi. După cum reiese din multele statistici fluturate în urma alegerilor de la 8 Noiembrie, o majoritate a populației albe a votat cu Trump iar dintre aceștia un mare procentaj îl reprezintă creștinii. Printre primii care ai semnalat sprijin pentru Obama a fost fiul lui Falwell de la Liberty University.

Ce i-a atras pe aceștia la Trump? Este clar că valorile creștine ale acestuia sunt cel puțin chestionabile. Biblia nu o cunoaște (în afară de versetul „ochi pentru ochi” pe care-l aplică zilnic!), păcate nu are, iar dacă are, de ce să-și ceară iertare când poate încerca data viitoare să facă mai bine, căsătorii are 3 la activ dar conform unor lăudăroșii caracteristice, ar fi avut prin ani nenumărate femei. Acum că veni vorba de femei, acestea par a fi considerate de către Trump doar niște obiecte necesare, cu excepția fiicei sale.

Trump e un narcisist lăudăros temperamental și răzbunător. Toate acestea stau contra valorilor ce ar trebui să însuflețească un creștin. Unii au încercat să explice chemarea lui Romney la discuții în vederea selectării secretarului de stat ca un fel de dorință de iertare extinsă de Trump lui Romney care înainte de algeri a fost unul dintre cei mai vocali critici ai candidatului republican. Romney l-a făcut pe Trump un fals, o fraudă, unul care degradează femeile și un rasist. Eu am privit aparenta reconciliere ca un fel de joc menit să confere lui Trump o anumită imagine. Imagine deoarece aceasta este tot ceea ce Trump este interesant să transmită.

Unii au votat pentru Trump din dorința de a vedea o reînviorare economică. Alții au votat din dorința de a vedea dispariția politicilor lui Obama ce ar fi fost continuate de către Clinton. Alții au dorit stăvilirea influxului de imigranți ilegali în America. Alții au văzut o perimare a poziției de lider în lume a Americii și pericolul ca Rusia să umple vidul lăsat de către americani.

Dar creștinii? Ce le-a promis Trump acestora? Că vor putea zice fără frică „Merry Christmas” dacă el va fi ales? E suficient ca să ne salutăm „creștinește” pentru a vota un candidat atât de.. necreștin?

Votul creștinilor albi poate fi explicat în câteva feluri. În primul rând eu cred că creștinii albi au dorit o întoarcere la valorile creștine de acum 60-70 de ani în urmă. America a avut la baza sa morală o etică bazată pe valorile iudeo-creștine. Coloniștii americani au adus cu ei acesta valori și le-au pus ca temelie a republicii ce va domina lumea în secolul al 20-lea. Aprobarea căsătoriei homosexualilor, aducerea în prim-plan a discuției despre avorturi în 2015 (vă amintiți de filmulețele cu vânzarea de organe recoltate de la feții avortați?), omorârea creștinilor de către ISIS fără ca administrația Obama să facă măcar o remarcă publică despre acest fenomen și islamizarea Europei care părea a fi idealizată și de către Obama au fost printre motivele invocate de creștinii cu care am discutat eu. Ei nu au apreciat impunerea unei asigurări de sănătate oferită unor măicuțe de la o mănăstire care trebuia să acorde avorturi, nici nu au apreciat politica anti-creștină a lui Obama care sprijinea tacit persecutarea unor cofetari creștini care au refuzat confecționarea de torturi pentru nunta unor homosexuali.

În al doilea rând nădejdea creștină este condiționată de așteptarea continuă a unui mesia. În timp ce orice creștin ar respinge în termeni categorici asocierea lui Trump cu Mesia Isus Cristos, am observat cum o mulțime de creștini l-au considerat pe Trump un mesia mai mic, local. El va face America din nou măreață, indiferent ce înseamnă pentru fiecare lucrul acesta.

Trump nu e nici pe departe un Mesia. Nici Obama nu a fost deși o mulțime de americani îl îmbrățișau ca atare acum 8 ani. America poate fi din nou măreață numai dacă există o reală întoarcere la Dumnezeu a fiecărui creștin. Numai în prezența unei treziri spirituale a fiecărui creștin e posibilă o „măreție” care se găsește în umilință și pocăință. În manifestarea dragostei creștini, în răspândirea luminii lui Cristos și în împlinirea Marii Însărcinări din Matei 28. Nădejdea creștină este și trebuie să rămână Cristos și doar Cristos. Trump nu este și nici nu va fi mesia. Salvarea nu vine de la el și lucrul acesta se va vedea în următorii ani.

Warning:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.