Arhiepiscopia Mexicului și zidul lui Trump

Arhiepiscopia orașului Mexico City a condamnat recent companiile mexicane care ar munci la înălțarea unui zid dintre SUA și Mexico ca fiind „trădătoare” și a încurajat populația și investitorii să le boicoteze. Se vede că sentimentul naționalist este la fel de bine mersi și-n statul de la sud ca și la noi.

În timp ce înțeleg supărarea prelaților catolici și dorința lor de a-și susține concetățenii, eu nu cred că ei se achită cum trebuie cu privire la acest rol asumat.

Milioane de mexicani au sosit în SUA în mod ilegal. Nu doar că ei au plătit sume mari de bani pentru a fi aduși peste graniță de către coyotes dar mulți dintre ei nici nu au mai ajuns aici, fie murind pe drum din cauza bolilor, frigului, setei sau foamei, fie au fost omorâți pentru bani. Multe dintre femeile care au au venit aici au plătit prețul scump de a fi violate de către răufăcători, de către tovarășii de imigrație sau de către cei ce le conduceau spre America. O dată sosiți în SUA, mulți dintre imigranți, neavând drept de muncă aici lucrează pentru salarii cash de nimic. Adesea frica de deportare îi face să nu se declare nicăieri pentru obținerea de servicii umanitare și astfel locuiesc în condiții mizerabile și suferă de boli ce ar putea fi tratate dacă ar merge la un medic.

Abuzul intra-imigrație este de notorietate. Cine o să declare la poliție că a fost tâlhărit sau violat? Nimeni, pentru că riscă să fie deportat. Trăind adesea în comunitatea lor închisă imigranții nu învață limba engleză, copiii lor nu se duc la școală. Tinerii se angajează în tot felul de ganguri și recurg la crime. Consumul de alcool este proverbial între imigranții mexicani. Așa, puținii bani câștigați se duc pe băutură și viața lor nu se îmbunătățește aici și nici „cei de acasă” nu sunt ajutați cu nimic.

Nu ar fi fost mai bine ca arhiepiscopia să denunțe cartelurile care controlează regiunea graniței cu SUA? Acestea beneficiază de traficul ilegal de droguri dar și de persaone. Până și coyotes care transportă persoane de la sud la nord aparțin adesea cartelurilor sau unor sindicate ale crimei. În domeniul acesta sumele de bani sunt atât de mari încât nu se permite nici o intrepreindere personală sau individuală. Mi-a spus cineva nu de mult că a plătit 5 mii de dolari pentru a fi adusă peste graniță. În plus, a fost în mod repetat violată în timpul călătoriei.

Imigranților li se cere nu o dată să aducă droguri peste graniță. Una dintre cele mai profitabile intreprinderi de când există lumea este aceea a sexului. Sunt statistici care arată că anual sute și mii de femei sunt aduse peste graniță pentru a fi folosite în SUA ca obiecte pentru satisfacerea sexului. Multe dintre femei provin din țări sărace ale Asiei.

Poate că dacă biserica catolică din Mexico vrea să se implice în politică ar fi util dacă ar deveni o voce pentru schimbări interne în Mexico. Pentru apărarea vieții și condiției de viață a celor ce din cauza sărăciei sunt obligați să-și asume atâtea riscuri pentru o viață ce se dorește mai bună. De ce nu cere arhiepiscopia companiilor să angajeze pe cei ce pot munci dar nu au unde? De ce nu militează pentru condiții mai bune de viață în țara lor? De ce nu devine o voce împotriva puținilor bogați care dețin averile și terenurile mexicane? Este oare pentru că beneficiază de sprijinul material al celor bogați? Și de ce pretinde arhiepiscopia că zidul ar fi inuman? Nu este mai degarbă inuman ceea ce li se întâmplă mexicanilor care încearcă să treacă fraudulos granița sau deja au trecut-o?

Cum ziceam mai la început, naționalismul s-a trezit dintr-o dată de ambele părți ale graniței SUA de la sud. Pardon, nu doar acolo ci în lumea întreagă. Se pare că conceptul de „new world order” și cel al unității întregii lumi într-o lume fără granițe naționale nu este posibil. Dacă se va realiza vreodată, va fi doar cu forța. Adică, cu diferite forțe, cum ar fi o necesitate economică mondială, o criză nemaipomenită, sau chiar o serie de evenimente catastrofale care ve face ca inamicii de altă dată să caute confort în realizarea unității.

 

Warning:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.