Despre Yoga

Sursa: http://lifestyle.inquirer.net/197231/in-photos-indian-yogis-twist-bodies-soothe-minds/

Yoga s-a răspândit atât de mult în lumea noastră încât aproape nu există nici un mic centru comercial în care să nu descoperi un studio de yoga: „hot yoga” (sau bikran yoga, desfășurată într-un mediu cu aburi și căldură tipică unei saune), „hatha yoga” (yoga rezumată la posturi fizice și exerciții de respirație), „ashtaga yoga” (poziții fizice extrem de grele și care necesită efort și voință de fier), „jivamukti yoga” (un fel de yoga cu postări și exerciții care sunt împinse până la limita anduranței), „pranayama yoga” (exerciții de respirație) „kundalini yoga” (conținând mișcări spasmodice violente menite să elibereze șarpele din ființa practicantului), etc. Fac aici precizarea că mișcările spasmodice ale kundalini yoga se regăsesc adesea și-n mișcările și zvârcolirile unor manifestări din anumite cercuri carismatice, motiv pentru care unii critici ai acestor mișcări le-au asociat cu manifestările kundalini.

Există vreo legătură între yoga și diavolul? E greșit să fac yoga? Există o variantă „creștină” de yoga? Există yoga care e desprinsă de varianta spirituală și se rezumă numai la aspectul unor exerciții fizice și de respirație?

Întrebări ce mi se pun din când în când. Răspunsul meu invariabil este „da, e greșit să practici yoga, și nu, nu există formă creștinească de yoga sau formă de yoga inofensivă”. Dacă i-ar păsa cuiva să citească cartea „yoga for dummies” (yoga pentru neinițiați) ar vedea că tehnicile yoga sunt recomandate pentru eliberarea de stres, pentru creșterea puterii fizice și flexibilitatea trupului. Ele presupun a oferi rezistență și o mai bună concentrare mintală, o mai puternica capacitate de a se focaliza asupra a ceea ce se dorește ca scop, un mai bun control asupra propriei persoane.

Cine nu are nevoie de astfel de lucruri? Eu am nevoie și sunt convins că și tu ai nevoie. Ei bine, nevoi avem multe dar contează cum ne conectăm la sursa de întâmpinare a nevoilor noastre și de rezolvare a deficiențelor fizice și psihice.

Yoga a venit în lumea ce era cândva „creștină” prin perioada care a început cu anii ’60. Marea Britanie și America experimentează cu muzica de tipul rock ‘n roll, ajutată de ritmuri noi pe baterii de tobe și cântată cu instrumente electrice și voci amplificate. Atmosfera este de asemenea îmbunătățită cu ajutorul consumului de droguri de la fumatul marijuanei la LSD. Se explorează psihedelia (halucinațiile și călătoriile imaginare supra-reale experimentate sub influența unor droguri care alterează conștiența), se experimentează „free sex” și alcoolul. E o perioadă de rebeliune ce domină în general decada anilor ’60. Ea a dat naștere la The Beatles, Rolling Stones șe festivalul de la Woodstock printre altele.

În căutarea de noi forme de „spiritualiate” s-au importat tot felul de religii orientale aduse de prin India, China și Japonia. Apar o mulțime de „guru” sau învățători spirituali practicanți ai acelor religii. Pe lângă diverse forme de religie hindusă se aduc și forme de shintoism, budism tai-chi și alte religii ce sunt adaptate pe cultura occidentală și sunt denumite ca „new age”.

Yoga este importată în SUA în această perioadă. În ultimele două decade care au fost martore la o cădere a creștinismului și o adoptare a unui creștinism liberal-progresist au apărut mulți creștini care au devenit plictisiți și dezgustați de bisericile lor și au început să caute realizarea spirituală în alte forme de manifestare. Ei trec cu vederea aspectul religios al „new age” și susțin că pot atinge starea de spiritualitate fără religie; afirmația aceasta presupune spiritualitate fără creștinism, nu și fără religie, deoarece budismul hinduismul, zoroastrismul, taoismul, kaballa, universalismul, sufismul și altele sunt religii iar guru și urmașii lor se închină la dumnezei, doar nu la Dumnezeu care a făcut cerul și pământul.

Pe lângă yoga religiile acestea conțin diverse învățături despre spirite conducătoare, folosirea de cristale, de incantații, de repetiții mantrice și folosirea ghicirii (psychic powers sau puteri transcedentale). Adesea se practică meditația transcedentală și metafizica, se caută experiențele para psihice. Foametea spirituală a omului căzut în păcat îl face să recurgă la tot felul de surogate ale realei părtășii cu Acela care a creat omul, adică Dumnezeu.

Desigur că susținătorii yoga vorbesc despre beneficiile acestor practici și despre abilitatea de a îmbunătăți orice credință a cuiva, indiferent de acea credință. De asemenea ei susțin că doar s-a întâmplat ca yoga să fie incorporată în hinduism dar aceasta nu are nici un aspect spiritual. În cazul concentrării sau meditării nu e necesar să te gândești la o zeitate păgână. Te poți gândi la Dumnezeu și poți să meditezi la Cuvântul Său.

Temenul yoga înseamnă uniune sau înjugare. Uniune cu cine? Nu se poate practica yoga pentru o mai strânsă uniune cu Cristos după cum unii o practică cu o mai bună uniune cu spiritul panteist al hinduismului? Nu poate fi yoga considerată neutră din punct de vedere moral dobândind moralitatea funcției în care e folosită? Cum ar fi de exemplu banul care e neutru dar dacă-l iubești e rău iar dacă-l folosești spre slava lui Dumnezeu și înaintearea Împărăției devine bun?

Eu consider că yoga e legată de hinduism deoarece e produsul acestuia și al vederii asupra lumii a unei religii păgâne. Practica nu poate fi dezlegată de păgânism deoarece noi nu suntem doar minte și trup ci și spirit. Unitatea ființei umane nu se poate realiza în afara unui context spiritual. Yoghinii recunosc aspectul spiritual al practicii lor (vezi cartea The Subtle Body… a lui Stefanie Syman). De aceea Isus ne cere să-l iubim pe Dumnezeu cu spirit, minte, inimă, putere, etc. Eu nu pot implica mintea și trupul în ceva ce nu are în cele din urmă și o notă spirituală. Din punct de vedere spiritual omul fără Cristos este mort. Întregirea omului se realizează numai la nașterea din nou când omul vechi moare și omul nou ia ființă prin Duhul lui Dumnezeu. Omul născut din nou intră în uniune cu Cristos, este întregit în Domnul, primește pacea lui Dumnezeu, e în pace și liniște cu Domnul și de aceea cu sine însuși. E în armonie cu Dumnezeu și aceasta e unica armonie care contează.

Creștinul nu se uită la el însuși, nu caută energii proprii, nu se concentrează asupra propriului buric ci se uită la Isus și-l studiază pe El pentru a-l putea imita pe Domnul. Meditația creștină este la Legea lui Dumnezeu. Orice altă meditare are potențialul de a deschide drumul unor influențe păgâne și demonice.

Am observat celebrități din lumea divertismentului american și chiar și dintre creștini folosind salutul namaste. Chiar și folosirea salutului „namaste” la începutul exercițiului yoghin și la sfârșitul acestuia arată spre spiritualitatea practicii. Unii au tradus „namaste” ca însemnând „divinul din mine se închină divinului din tine”.

Știu că am simplificat mesajul Evangheliei prea mult dar din lipsa de spațiu aici e suficient cred eu.

Că yoga e legată de lumea demonică am aici un exemplu. Văduva Neagră Yoga invită pe doritori la o seară de „heavy metal yoga” ce se va desfășura la 5 Martie (da, a trecut dar nu-i nici o pierdere!)  în… templul satanic din Salem, MA. Acest tip de yoga va ajuta pe practicant să contecteze energiile lăuntrice cu muzica întunecată și sinistră. Asta mai lipsește!

Metal Yoga March 5th

Join Black Widow Yoga for another Metal Yoga class! $15 for an hour long vinyasa class to doom and heavy metal music at the Satanic Temple of Salem MA *Please show at least 5-10 minutes before class starts *make sure to bring your own mat!

Warning:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

Despre Yoga — 1 Comment