Ce contează?

La câteva zile după lansarea unui nou cântec (aici), Chester Bennington, solistul formației Linkin Park s-a sinucis. Trupa era în culmea gloriei cu milioane de fani. TMZ a considerat-o ca fiind cea mai bună a treia formație în mileniul acesta.

Bennington s-a luptat cu alcoolismul și cu drogurile toată viața, după ce pe când era copil un prieten mai în vârstă ca el l-a molestat sexual iar când avea doar 11 ani părinții săi au divorțat.

Aveți mai jos un vers din „Shadow of the day”, un cântec din 2010.

I close both locks below the window
I close both blinds and turn away
Sometimes solutions aren’t so simple
Sometimes goodbye’s the only way

Dar de ce contează? Nu mor atâția oameni în fiecare zi? Cu ce e mai important Bennington decât alții? Este el mai valoros doar pentru că a cântat și a avut succes și era idolatrizat de milioane de oameni? Nu. Doar că privită în întregime, dincolo de succes și glorie el a avut o viață cu lupte și probleme, cu amintirea unei copilării nefericite.

Problema divorțului este trecută cu vederea prea ușor nu doar în societatea largă ci deja și-n mediul creștin evanghelic. Văd mai mulți „prieteni” de Facebook care au divorțat cu nonșalanță și acum își „refac viața” cu o nouă „dragoste a vieții lor”. Între timp, pozele cu fosta soție, fostul soț au fost șterse și nu au mai rămas din ele decât acelea unde apar copiii fostului cuplu.

Ce e în inima copilului cu părinții divorțați? Am cunoștință de astfel de lupte. Cunosc mame care la vârsta adolescenței băieților lor au dus lupte serioase cu aceștia. Lipsa tatălui a provocat în copiii irascibilitate, rebeliune, răbufniri de violență față de mame, frați sau colegi și prieteni. Sfătuiesc mereu pe părinții care contemplează posibilitatea divorțului să nu o facă. Nu doar de dragul copiilor (deși aspectul acesta e deosebit de important) ci și de dragul lor, al soților.

Când Dumnezeu spune în Biblie că El urăște divorțul și necredincioșia în căsnicie (Maleahi 2:16) o face cu seriozitate, nu într-o doară. În inima soților ce ajung să se urască sau să se disprețuiască până acolo încât divorțul devine unica posibilitate viabilă se rupe ceva ce nu va mai fi niciodată la fel, indiferent de ce mari iubiri vor apare în viitor.

Al doilea aspect trecut cu vederea este cel al abuzării copiilor. Într-o lume hipersexualizată în care imaginile s-au mutat de pe ecranul argintiu pe stradă și lângă noi, există o mulțime de băieți și fetițe a căror copilărie e întreruptă violent de abuzul sexual. Adesea cei mai vinovați de abuzarea fetelor sunt tații (incest) sau vreo rudenie a familiei. Băieții cad și ei pradă abuzului de către tați sau vreun unchi dar ei sunt abuzați și de către prieteni din afara cercului familiei.

Indiferent unde, când și cine molestează copiii, aceștia vor purta stigma și urmările violului întreaga lor viață. Lupta cu alcoolul și drogurile va fi o consecință aproape sigură, dacă nu cumva la maturitate foștii hărțuiți sexual vor deveni ei înșiși molestatorii altora. Suicidul este și el o consecință a violului în copilărie. Victima ajunge să nu se mai suporte pe sine, să nu mai poată trăi cu ea însăși, așa că, în cuvintele lui Bennington, „I’m just talking to myself” (din piesa „Talking to myself” lansată cu câteva zile înainte de a se sinucide – vezi mai sus).

Suicidul a ajuns la cea mai înaltă rată din ultimii 30 de ani. Cei mai afectați sunt adolescenții și tinerii adulți. Trebuie să ne educăm și să fim mai atenți cu cei din jurul nostru pentru a depista devreme semne ale depresiei și tendinței de sinucidere. Creștinii au o soluție, de fapt unica soluție: Dumnezeu. De asemenea ei au la discreția lor puterea rugăciunii, a sfătuirii spirituale, a puterii Duhului Sfânt și a Cuvântului lui Dumnezeu. Sună ieftin și ușor dar nu este. E o luptă pe viață și pe moarte. Dar merită luptată pentru fiecare suflet salvat.

Warning:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.