Alegeri cu (mici) surprize

Danica Roem. Sursa AP

Danica Roem e un bărbat care acum 4 ani a început transformarea în femeie. La alegerile de ieri (7 Nov 2017) Roem, care reprezintă partidul Democrat, a câștigat un loc în camera deputaților statului Virginia, înlocuind pe un Republican care fusese deputat timp de 13 mandate. Astfel s-a scris istoria: primul transgender e ales ca reprezentant politic în congresul unui stat. Sunt sigur că vor mai urma și alte surprize.

Tot în Virginia un Democrat a fost ales ca guvernator (Ralph Northam) în cursa cu un republican destul de cunoscut, Ed Gillespie.

În New York Democratul Bill de Blasio a fost reales ca primar.

În New Jersey un reprezentant al religiei sikh a fost ales ca primar al unui oraș. Aceasta este o premieră în SUA.

Per total, Democrații au avut reușite mai bune decât republicanii. Desigur, aceste alegeri sunt la jumătatea termenului și de obicei partidul din opoziție are rezultate mai bune decât partidul aflat la putere. Dar rezultatele pot fi un semnal că-n 2020 raportul reprezentării politice la Washington și pretutindeni în America se poate schimba radical. Chiar dacă se așteaptă ca Trump să mai câștige un mandat (depinde de ce va face în domeniul taxelor, al asigurărilor medicale și al promisiunii de construire a unui zid la granița cu Mexicul) chibiții politici presupun că republicanii vor pierde cel puțin o cameră din cele două dacă nu chiar ambele. Ei, așa e în politică.

 

 

Warning:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.