Isus sau președintele Xi?

Credincioșilor dintr-o provincie chinezească din sud-estul țării li s-au distribuit peste o mie de portrete ale președintelui Xi Jinping cu scopul ca acestea să fie atârnate pe pereții camerei principale a caselor lor în locul imaginilor lui Isus, al crucii sau al altor obiecte religioase.

Autoritățile locale au promis locuitorilor din Yugan, una dintre cele mai sărace regiuni din China, ajutoare de la partid în schimbul expunerii tablourilor lui Xi. Politica aceasta se desfășoară pe fundalul unei competiții între religie și ateismul comunismului chinezesc. Oficialitățile au raportat cu au „topit inimile de gheață ale săracilor” și le-au transformat când aceștia au fost convinși să nu mai creadă în religie ci să creadă în partid.

Qi Yan, un reprezentant al unui congres local al poporului a spus printre altele, „mulți oameni de la țară sunt ignoranți. Ei cred că salvatorul lor este Dumnezeu. După ce au fost prelucrați de cadrele noastre ei și-au dat seama de greșeala lor și acum cred că nu mai trebuie să se încreadă în Isus ci în ajutorul partidului”.

Un alt oficial pe nume Liu a precizat că totuși, abandonarea imaginilor religioase și înlocuirea lor cu portretul președintelui Xi nu s-a făcut de bunăvoie ci după multă muncă de convingere că dacă țăranii nu se vor alinia cerințelor nu vor primi ajutor.

A, dar credința nu s-a interzis total! Ei pot continua să creadă în religie dar cu mintea să se încreadă în partid, a mai zis Qi. Și tot el a mai precizat că imaginile religioase pot fi puse în alte încăperi ale caselor, dar în camera de zi sau camera principală să fie portretul lui Xi.

Mda. Conștiința multora trece prin stomac. Pe de altă parte credința în Isus este mereu împinsă spre un loc departe de ochii publici. În China ca și-n America și ca și pretutindeni: oricine poate crede în Isus dar acasă, unde nu vede și nu știe nimeni.

În altă ordine de idei, este oare președintele Xi pe cale de a deveni un nou Mao al Chinei? Sau un nou dictator? Probabil.

 

Warning:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.