14 Ianuarie – Meditația zilei

1 Timotei 4:12 Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea; ci fii o pildă pentru credincioşi: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie.

Este mai greu să apreciezi pe cineva decât să disprețuiești. Când este vorba de dispreț, găsești atâtea motive să disprețuiești! Purtăm cu noi tot felul de defecte, facem atâtea greșeli, nu ne potrivim unor idealuri. Am fost fiecare dintre noi disprețuiți.

Unul dintre criteriile de disprețuire este vârsta cuiva. Este ba prea tânăr(ă) ba prea bătrân(ă). A disprețui un copil nici nu e considerat ca ceva grav, deși probabil că fiind în formare, copilul poate fi afectat de atitudinea de dispreț a celorlalți. Mai ales în copilărie trebuie să fim iubiți, apreciați și să fim centrul atenției: aceasta ne va asigura o doză de părere bună despre sine, lucru care este necesar în anii formării noastre.

Timotei era tânăr. A fost el ucenicul șui Pavel și tovarășul său de călătorie. Pavel a încercat să-l instruiască pe Timotei astfel: 2 Timotei 3:10-11 Tu, însă, ai urmărit de aproape învăţătura mea, purtarea mea, hotărârea mea, credinţa mea, îndelunga mea răbdare, dragostea mea, răbdarea mea, prigonirile şi suferinţele care au venit peste mine în Antiohia, în Iconia şi în Listra. Ştii ce prigoniri am răbdat; şi totuşi Domnul m-a izbăvit din toate. Exista pericolul ca adunările în care a rămas Timotei să slujească să nu țină cont de calitățile sale de conducător din cauza vârstei.

David a fost prezentat lui Saul înainte de lupta sa cu Goliat. Totuși, după ce l-a biruit pe filistean și se întorcea de pe câmpul de confruntare, Saul îl vede pe David și întreabă încoace și-ncolo cine o fi tânărul acela și din ce familie este. Saul uitase de David. Nu și-o fi închipuit că va reuși să-l biruiască pe filistean. Sau nu l-a luat suficient de în serios, încât să rețină cum îl cheamă, de unde este și cine este tatăl băiatului. Poate că și noi am fost în tinerețe tratați astfel sau poate că am tratat și noi la fel pe unii mai tineri. Nu am avut așteptări prea mari de la ei.

Cum va putea tânărul Timotei să dovedească celor sceptici cu privire la el că el este lucrul real, că el are valoare și merită să fie luat în considerare?

Pavel îi spune să stabilească de la început un comportament disiplinat și orientat spre a fi exemplu. Aceasta îl va ajuta pe Timotei atât acum, când este tânăr, cât și mai târziu, pe parcursul întregii sale vieți și slujiri. Astfel, Timotei trebuia să fie cu băgare de seamă și exemplu în următoarele domenii:

1. În vorbire. Iacov ne spune că aici este locul în care TOȚI greșim și o facem foarte variat. Tot el spune că e greu să păstrezi controlul asupra „limbii”. Aceasta se aseamănă cu o cârmă care deși este mică, direcționează ditamai corabia. Nici nu-i de mirare că Duhul lui Dumnezeu l-a inspirat pe Pavel să pună pe primul loc necesitatea de a fi atenți la vorbire. Noi folosim cu toții vorbirea și unii dintre noi o facem cu zeci de mii de cuvinet în fiecare zi. Psalmistul știa cât de ușor e să greșească în vorbire, de aceea el s-a rugat: Psalmi 141:3 Pune, Doamne, o strajă înaintea gurii mele, şi păzeşte uşa buzelor mele!

2. În purtare. Nu doar ce spunem este urmărit de către alții ci și ce facem. Faptele noastre trebuie să se potrivească cuvintelor spuse. Cine e ușor la vorbă, va fi la fel și-n fapte. Te poți aștepta la o purtare pe măsură de la cel ce vrobește cu nebăgare de seamă. Creșterea noastră poate fi lăsată în seama naturii noastre: de crescut vom crește oricum, dacă nu siferim de vreo boală. Dar a te dezvolta cu un scop sau intenționat într-un anume fel este de apreciat.

Cînd spune că noi suntem lumina lumii, cu ce anume spune Domnul Isus că „luminăm?” Cu faptele noastre! Matei 5:16 Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune, şi să slăvească pe Tatăl vostru, care este în ceruri.

3. În dragoste. Cum ne relaționăm noi la ceilalți? S-ar putea ca ei să ne disprețuiască din diferite motive. Cum răspundem? Pavel spune, cu dragoste. Nu-i ușor să răspunzi cu iubire la dispreț. Iosif a învățat să iubească și pe cei ce l-au urât și vândut ca rob. Isus s-a rugat de la înălțimea crucii, „Tată iartă-i pentru că nu știu ce fac.”

4. În credință. Dacă aici e vorba despre doctrină sănătoasă sau despre manifestarea credinței în situații speciale nu știm. Pistis se poate traduce prin convingeri doctrinare, prin credința în adevăr. Dacă ceva lipsește în zilele noastre prin adunări este propovăduirea doctrinei sănătoase. Noi avem tot felul de predici despre 12 pași pentru a obține una sau alta, tehnici de a ajunge mai repede la țintă, etc. Dar doctrine? Și atunci, cum am putea fi noi gata de a da socoteală despre „nădejdea” noastră (1 Petru 3:15)?

5. În viață curată. Castitate. Tinerii sunt interesați în… tinere. Pavel îi spune lui Timotei să se poarte curat cu tinerele/femeile din biserică. Să fie exemplu în castitate.

Iată un fel de comportament care va contracara orice tendință de disprețuire din partea celorlalți.

Copyright © 2015 PERSPECTIVE CRESTINE. All Rights Reserved.