10 Aprilie – Meditația zilei

Fapte 17:10-11 Fraţii au trimis îndată, noaptea, pe Pavel şi pe Sila la Berea. Când au sosit, au intrat în sinagoga Iudeilor. Iudeii aceştia aveau o inimă mai aleasă decât cei din Tesalonic. Au primit Cuvântul cu toată rîvna, şi cercetau Scripturile în fiecare zi, ca să vadă dacă ce li se spunea, este aşa.

Oameni și oameni. Ca noi, ca mine și ca tine. Trăindu-ne viața zi de zi în perimetrele noastre, cu obiceiurile și cerințele vieții și a familiei. Cândva am primit și noi Cuvântul lui Dumnezeu. Când s-a întâmplat lucrul acesta viața noastră a fost zguduită din temelie. Sau poate nu. A mea a fost, deși am crescut într-o familie de credincioși. Dar am făcut pentru prima dată cunoștință în mod personal cu Cuvântul lui Dumnezeu și a trebuit să decid cu privire la Cuvânt: îl primesc (accept, cred) sau nu. Cuvântul confirma unele lucruri moștenite în tradiția creștină a familiei mele, dar altele au trebuit să fie analizate proaspăt și să decid pentru mine însumi. Cred că lucrul acesta nu mi-a fost propriu doar mie – milioane de alți oameni care au crescut în familii creștine au trebuit să facă la fel la vremea primirii Cuvântului de către ei.

Dacă ai fost crescut într-o altă tradiție decât cea creștină (sau ai crescut într-un creștinism nominal) atunci viața ta a cunoscut o transformare radicală. Primirea Cuvântului lui Dumnezeu a însemnat pentru tine dărâmarea tuturor fundamentelor de credință de până atunci și repunerea unei noi temelii pe care s-a clădit credința ta și aplicarea acesteia.

Am constatat că la început, citirea regulată a Cuvântului era parte integrantă din „dragostea dintâi.” Eu am primit Cuvântul într-o vară pe vremea când eram elev de liceu cred că în clasa a 9-a. Vara aceea cred că am citit din Biblie zilnic cam 6 ore. Eram însetat să citesc, să descoper, să cunosc. Setea după Cuvânt s-a mai domolit în anul următor, dar a rămas un fel de constantă a vieții mele. De aceea, judecând prin prisma propriei mele experiențe, înclin să consider că este normal ca un creștin, fie el nou sau mai „așezat” să continue să fie dornic să „cerceteze” Cuvântul lui Dumnezeu ca să vadă mereu cum se relaționează credința și practica la Cuvânt.

Da, știu: avem o mulțime de factori ce tind să mute centrul de greutate de la Cuvânt la altceva. Acest „altceva” variază, în funcție de frontul pe care se duce lupta. Uneori avem știința contra Cuvântului, alteori avem noile practici (precum homosexualismul și avortul, concubinajul și adulterul, divorțul și recăsătorirea, sărăcia și abundența exagerată, rasismul, războiul, multitudinea de religii noi precum și creșterea vertiginoasă a Islamului) – lucruri care vin să chestioneze dacă Cuvântul mai este valabil sau nu. Dacă credința mai este în ce spune Cuvântul lui Dumnezeu sau trebuie ajustată de inteligența noastră, de rațiune, de modernitate (sau, post-modernism).

Dacă cineva se îndoiește cu privire la ce-i de făcut, atunci nu mai rămâne decât să ne uităm în istorie, să vedem ce se alege de bisericile și denominațiile care aleg calea rațiunii, calea cedării în fața a tot felul de atacuri împotriva Bibliei și a învățăturilor ei. Informează-te despre biserica episcopaliană aici în SUA. Sau despre biserica unitariană. Sau despre prezbiterienii asociați cu PCUSA. Numărul membrilor acestor biserici scade proporțional cu redutele părăsite pe tărâmul credinței și moralei. Între timp, prin alte părți creștinii sunt persecutați pentru păstrarea credinței lor și își dau chiar viața. Sau tot în alte părți (prin Asia și America de Sud) bisericile au o creștere excepțională.

Acum rămâne să decizi pentru tine însuți ce vei face: vei lăsa Cuvântul să fie copleșit și învalidat de toate trendurile contemporane sau te vei referi la el zilnic, cu pasiune și inima deschisă spre o împrospătare a credinței tale. Dacă alegi prima variantă să nu te miri că va veni vremea când „vei umbla din odaie în odaie” (1 Regi 22) cu viața risipită. Dar dacă vei merge zilnic la Cuvânt să te hrănești și să bei din el, credința ta va rămâne tare, proaspătă și vei fi sprijinit în vremurile de secetă și lipsă spirituală. Vei avea un far călăuzitor în viață, un punct fix în jurul căruia se va mișca întreaga ta viață.

De pe vremea lui Pavel și a celor din Berea lucrurile nu s-au schimbat prea mult: ai fie o inimă mai nobilă vizavi de Cuvântul lui Dumnezeu, fie mai nepăsătoare.

Copyright © 2015 PERSPECTIVE CRESTINE. All Rights Reserved.