11 Aprilie – Meditația zilei

Fapte 1:6-8  Deci apostolii, pe când erau strânşi laolaltă, L-au întrebat: „Doamne, în vremea aceasta ai de gând să aşezi din nou Împărăţia lui Israel?” El le-a răspuns: „Nu este treaba voastră să ştiţi vremurile sau soroacele; pe acestea Tatăl le-a păstrat sub stăpânirea Sa. Ci voi veţi primi o putere, când se va pogorâ Duhul Sfânt peste voi, şi-Mi veţi fi martori în Ierusalim, în toată Iudea, în Samaria, şi până la marginile pământului.”

Nu cred că există ceva care să preocupe pe creștin mai mult și mai des decât determinarea vremurilor pe care le trăim și care este relația acestora cu revenirea Domnului Isus. Discuțiile acestea se ridică aproape de fiecare dată când ne strângem la părtășie. Mereu cineva este interesat și pune întrebarea despre relația dintre anumite evenimente contemporane și sfârșitul lumii. Acum la două mii de ani de la înălțarea la cer sunem și mai curioși.

Am citit în Scipturi că pentru Domnul o mie de ani sunt ca o zi și o zi ca o mie de ani. Am citit că Isus a spus că El va lucra „astăzi și mâine și a treia zi va sfârși”. Am citit că Domnul a făcut lumea în 6 zile, apoi a șaptea zi s-a odihnit. Am calculat că de la creație și până acum sunt cam șase mii de ani, deci cele șase zile de facere a lumii s-au apropiat de sfârșit și undeva pe aproape trebuie să înceapă ziua de odihnă a Domnului Dumnezeu (și a poporului Său, adică… mia de ani despre care vorbește Apocalipsa). Am citit că Biblia folosește cu privire la revenirea Domnului termeni precum „curând” și calculăm noi că dacă acum două mii de ani a fost curând, acum trebuie să fie foarte… curând.

Când va reveni Isus? Înainte de „necazul cel mare”, la mijlocul acestuia sau după acesa? Va fi „o mie de ani” literală, sau termenul semnifică ceva simbolic. Suntem acum în mia de ani sau nu va fi o mie de ani de loc? Cine (și de unde) este Anticrist? Va fi el musulman sau evreu? Se va construi un nou templu la Ierusalim? Dacă da, se vor aduce jertfe acolo, adică se vor sacrifica iarăși oi, vite și porumbei? Cine sunt Gog și Magog? Reprezintă ei Turcia sau Rusia?

Întrebări, întrebări… Numai să începi să le pui și să vezi multitudinea de opinii, de păreri și de explicații. Fiecare dintre noi avem propria noastră explicație. De ce fascinația noastră cu sfârșitul lumii (mă rog, cei care mai cred că lumea se va sfârși, că trebuie să recunoaștem că tot mai puțini cred lucrul acesta)?

Ucenicii au fost dintre toți urmașii Domnului cel mai aproape de sursa cunoașterii răspunsurilor la aceste întrebări. Ce frustrant trebuie să fi fost pentru ucenici răspunsul Domnului. „Nu este treaba voastră să știți despre aceste lucruri.” Dar Doamne, noi  vrem să știm! Uite, lasă-ne măcar să calculăm! Să facem pronosticuri! Să încercăm să rezolvăm acesta enigmă, să punem la locul lor piesele acestui puzzle. Că dacă știm că mai avem 25 de ani, măcar putem să ne programăm viețile. Uite, în 25 de ani casa va fi plătită și nu mai avem rate, copiii ne vor fi gata cu școala și noi vom fi bunici, și când se apropie ultimul an, ba nu… ultima lună, sau ce vorbim noi! Ultima săptămână înainte de revenire, atunci o să ne gândim mai serios la faptul că revenirea Ta acum chiar se va întâmpla!

Isus le-a răspuns ucenicilor cu ce trebuie ei să se preocupe. Dacă nuca revenirii Domnului este prea tare ca s-o putem sparge, atunci avem ce face: să fim martori ai învierii Domnului. Viața Sa să fie exemplificată prin viața noastră, învierea Sa prin puterea care trăiește în noi și prin mesajul gurii noastre. Nu CÂND revine Domnul e important (deoarece în clipa în care am murit, de exemplu, El deja a revenit pentru noi) ci CE FACEM în așteptarea Lui. A face ceea ce ni s-a spus să facem este cea mai fidelă formă de așteptare a Domnului. Luca 12:43  Ferice de robul acela pe care stăpânul, la venirea lui, îl va găsi făcând aşa!

Copyright © 2015 PERSPECTIVE CRESTINE. All Rights Reserved.