05 Mai – Meditația zilei

Matei 5:7 Ferice de cei milostivi, căci ei vor avea parte de milă!

Matei ne povesteşte despre lucrarea misionară a Domnului Isus care umbla din loc în loc, predicând Evanghelia. Matei ne spune: (Matei 9:36 Când a văzut gloatele, I s-a făcut milă de ele, pentru că erau necăjite şi risipite, ca nişte oi care n-au păstor). Isus era mişcat emoţional la vederea stării celor din jurul Său. Săraci financiar şi spiritual, fără lideri adevăraţi, bolnavi, nepricepuţi, apăsaţi de romani, de vameşi, de Irozi nemiloşi, evreii stârniseră mila lui Isus Cristos. Şi mila lui Isus L-a făcut să nu rămână doar la nivelul unor sentimente, ci să facă ceva pentru popor: să aducă lumină, înţelegere, vindecare, speranţă şi să-l hrănească adesea.

Dacă eşti plin de milă în societatea noastră, eşti considerat un slab, moale şi unul care nu ştie ce vrea. Cu toate acestea, niciodată nu a fost niciodată atâta nevoie de milă ca în vremurile acestea, când mila este un nestemat atât de rar! Mila este o atitudine a inimii care suferă alături de cel în necaz sau suferinţă, căutând mijloace de uşurare a suferinţei sau necazului.

Mila nu este doar un sentiment pasiv ci unul activ. Cel milos trebuie să facă ceva pentru cel față de care are milă. Acțiunile lui nu-s determinate de frica de a nu i se întâmpla și lui ceva asemănător ci de faptul că el însuși a primit mai întâi milă. Vă amintiți de întâmplarea povestită de Domnul Isus, aceea în care unui datornic i se iartă mult, apoi el merge în drumul său și întâlnește pe un altul care ăi datorează puțin, dar datornicul iertat nu iartă pe cel ce îi datorează lui, ci-l aruncă la închisoare. Citind întâmplare este imposibil să nu te umpli de indignare față de cel ce nu este în stare să ofere ceea ce tocmai i s-a oferit și lui!

Isus povestește o altă întâmplare: aceea cu samariteanul milos. El ne arată în mișcările samariteanului cam care sunt mișcările normale ale unuia care își face milă vuzavi de un altul:

1. Se apropie mai întâi de situaţie. Se coboară în locul unde era cel bătut de tâlhari. Mila de la distanţă nu este posibilă. Vederea celui tâlhărit se face de aproape, din situaţia lui. Este o vedere reală, justă, completă.

2. S-a apropiat şi mai mult, la nivelul rănilor lui. Ranele şi vederea sângelui nu i-au produs scârbă, dispreţ. Starea tâlhăritului a trezit o adâncă milă în samaritean. A rupt ceva haine de-a Sale mai curate, poate o cămaşă, ca să facă nişte faşe din ele cu care să lege ranele, să oprească sângerarea.

3. A dezinfectat rănile cu vin şi a alinat durerea cu untdelemn. A pus la dispoziţie ceva care să dezinfecteze, să cureţe, şi ceva care să aline. Întotdeauna cel milos are cu sine aceste două mijloace de intervenţie: tratarea bolii şi vindecarea, alinarea.

4. L-a pus pe rănit pe dobitocul său, iar el a mers pe jos. Cheltuiala începe să fie din ce în ce mai costisitoare: proprietarul merge pe jos, rănitul merge călare.

5. L-a dus la un han şi acolo a mai stat cu el, îngrijindu-l. Ca şi până acum, timpul care este atât de preţios, şi care a fost cheltuit cu atâta generozitate, rămâne oferit în continuare la fel.

6. Când nu a mai putut sta, l-a dat în grija cuiva, plătind pentru cheltuielile sale. Acum se cheltuieşte o altă valoare a vieţii, care lângă timp, ocupă un loc de frunte printre posesiunile cele mai dragi oamenilor: banii.

7. A promis că va reveni în viitor ca să se intereseze de soarta rănitului şi să plătească alte cheltuieli care ar fi apărut între timp. Asta este probabil cea mai mare promisiune făcută vreodată unui necunoscut: că cel ce l-a îngrijit, va reveni!

Toate mişcările de mai sus, necesită multă cheltuire şi sacrificiu: bani, timp, haine, mersul pe jos, emoţiile, etc. În procesul exercitării milei, cel milos uită de sine, de planurile sale imediate şi se dăruieşte persoanei de care are milă.

Noi avem cu toții mare nevoie de milă. Atât de mila lui Dumnezeu cât și de mila altora. Versetul zilei ne asigură de primirea milei de care avem nevoie la vremea noastră, dacă avem acum milă de cei ce au nevoie de milă.

Copyright © 2015 PERSPECTIVE CRESTINE. All Rights Reserved.