Willow Creek Church numește ca pastor principal o femeie.

Heather Larson a fost până la avansarea ei pastorul executiv al mega-bisericii Willow Creek din Illinois. Acum ea va fi păstorul principal (lead pastor) alături de păstorul responsabil cu învățătura, Steve Carter.

Carter și Larson nu sunt căsătoriți – au fiecare familiile lor. Rămâne de văzut cum v-a funcționa această echipă inedită. La cârma unor biserici mai sunt cupluri soț-soție dar nu știu de alți indivizi asemenea echipei Larson-Carter.

Willow Creek este una dintre cele mai mari biserici evanghelice din America și desigur că inițiativa lor nu va rămâne fără efect în cercul evanghelic în care există de mai mult timp presiuni pentru ordinarea femeilor în slujba de pastor și de a le încredința acestora slujba de predicare/învățare a Cuvântului lui Dumnezeu.

În vechime conducerea de către femei a unui popor era privită ca un rezultat al blestemului divin asupra unui popor care nu a ascultat de Domnul (vezi Isaia 3). Apostolul Pavel interzicea femeii să învețe pe bărbat și folosea argumentul creației (bărbatul a fost creat primul) și al căderii (femeia a fost înșelată de diavolul) vezi 1 Timotei 2:11-14. Pavel de asemenea precizează că episcopul (prezbiterul) trebuie să fie bărbatul… 1 Timotei 3:2.

Ce spune Pavel și practica adoptată prin secole nu are nimic de-a face cu un complex de inferiotitate al femeii, nici cu o privire teologică arhaică, provenită din vremuri de patriarhat asupra societății umane.

Timpurile s-au schimbat și este din ce în ce mai obișnuit să vezi femei la conducerea bisericilor sau chiar a denominațiilor. Doar că acele denominații care au fost pioniere în ordinarea femeilor și în numirea/alegerea femeilor la cârma organizațiilor (PCUSA, Reformed Church in America, RCA, United Church of Christ UCC, Evangelical Lutheran Church in America ELCA și The Episcopal Church TEC) au suferit cele mai mari scăderi în membralitate (unele până la 45-50% în 30 de ani, cum ar fi PCUSA).

ELCA a piedut peste 500 de mii de membri din 2009 încoace. De ce? Pentru că aceleași denomnații au devenit și cele mai liberale din SUA: ele au îmbrățișat aproape total cerințele LGBT, sunt încadrate în mișcările de justiție socială (dar fără elementul necesității predicării lui Isus și a mântuirii, ci doar o imitare a lui Isus) și sunt ecumenice în orientarea lor dar fără discernământ. Denominațiile menționate mai sus, pe baza zicalei „Cine se aseamănă se adună” sunt de fapt într-o relație bună ecumenică.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu Willow Creek în viitor (dacă recenta decizie va avea un efect negativ sau pozitiv) și ce se va întâmpla în bisericile evanghelica în general din cauza unor schimbări în ceea ce privește ordinarea femeilor și numirea lor în funcția de pastori de biserici sau lideri de denominații.

Se știe că-n unele denominații spălarea picioarelor și acoperirea capului femeii au fost considerate elemente culturale ale vremurilor de mult apuse, la fel cum a fost și sclavagismul sau alte legi ceremoniale și culturale evreiești. Același Pavel (zic unii) care a interzis femeii să învețe pe alții, permite femeii să prorocească, dar să aibă capul învelit (1 Cor 11:5). Textul însă care permite femeii să prorocească vorbește despre ierarhia în familie, biserică și univers: Dumnezeu Tatăl, Cristos, bărbatul și apoi femeia.

Se știe că Acuila nu a învățat decât alături de soția sa Priscila (cei doi sunt amintiți doar împreună). Pavel a avut o mulțime de tovarășe de lucru într-ale apostoliei. Isus a fost slujit de mai multe femei care au fost mai devotate decât bărbații care au dat bir cu fugiții după Ghețimani. Ba unele dintre femei au rămas ultimele la cruce și au fost primele la mormântul gol.

Ce este de făcut?

 

 

 

Warning:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

Willow Creek Church numește ca pastor principal o femeie. — 2 Comments

  1. Articolul contine elemente incorecte. Atat Steve Carter cat si Heather Larson sunt casatoriti. E foarte usor de verificat inainte de a transmite informatiile!

    Ted Reply:

    Dane, eu am spus că nu sunt căsătoriți între ei ci fiecare are familie proprie. E ușor de verificat, dacă recitești cu atenție.